Tue, 15 Nov

|

Rovaniemi

Valokuvanäyttely Matti Saanio: Pohjoinen arki ja elämäntapa

Matti Saanio oli yksi Suomen tärkeimpiä dokumentti‐ ja taidevalokuvaajia. Hän tuli tunnetuksi 1950‐luvulta alkaen Lapin ihmisten kuvaajana.

Valokuvanäyttely Matti Saanio: Pohjoinen arki ja elämäntapa

Paikka & aika

15 Nov, 12:00 – 04 Dec, 16:00

Rovaniemi, Vuopajantie 15, 96400 Rovaniemi, Suomi

Tietoja tapahtumasta

Matti Saanio on tunnettu Lapin ihmisten ja elämän kuvaajana. Alunperin Turusta kotoisin oleva Saanio muutti vaimonsa, tekstiilitaiteilija Elsa Montell-Saanion kotikylään Oikaraisiin vuonna 1950 ja alkoi taltioimaan pohjoisen elämänmenoa.

Saanio oli yksi suomalaisen kuvajournalismin kulta-ajan merkittävistä valokuvaajista.  Suuri yleisö ei häntä tunne, ei ainakaan enää. 1960-luvulla hänen kuviaan katsottiin tarkasti ainakin 110 000 suomalaiskodissa, sillä niitä julkaistiin paljon Suomen Kuvalehdessä.

Näyttelyn kuvat muistuttavat meitä Lapin lähihistoriasta. Saanio kuvasi paljon mm. tukinuittoa, sodanjälkeistä jälleenrakennusta, asutustilallisia ja soiden kuivaamista, sekä tavallisten Lapin ihmisten arkista elämää.

Näyttelyn teokset tullaan koostamaan Rovaniemen taidemuseon, Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta sekä Lapin Safarit OY:n kokoelmasta.

Samanaikaisesti Villa Vinkkelin valokuvanäyttelyn kanssa on Arktikumin Valo ja Katve gallerioissa esillä Elsa Montell-Saanion raanuja

Aukioloajat ti-pe 12-17 ja la-su 12-16

Ei pääsymaksua

Tervetuloa myös Taiteen takana -tapahtumaan 19.11 klo 14. Taiteen tohtori Mervi Löfgren Autti kertoo Matti Saanion kuvista. Tule kuuntelemaan ja kysymään kysymyksiä asiantuntijalta!

Kuva Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta

Jaa tämä tapahtuma