top of page

Tue, 05 Oct

|

Rovaniemi

Taidenäyttely Susia ja Sattumia

Marja Tuominen on tehnyt susiaiheiset työnsä öljyväreillä, vesiväreillä ja kollaaseina. Lasse Tuomisen minimaalisesti editoidut valokuvat ovat enimmäkseen lähikuvia luonnosta, mutta mukana on myös maisemia.

Vapaa pääsy
.
Taidenäyttely Susia ja Sattumia
Taidenäyttely Susia ja Sattumia

Paikka & aika

05 Oct 2021, 11:00 – 24 Oct 2021, 16:00

Rovaniemi, Vuopajantie 15, 96400 Rovaniemi, Finland

Tietoja tapahtumasta

Marja  Tuominen on tehnyt susiaiheiset työnsä öljyväreillä, vesiväreillä ja  kollaaseina. Lasse Tuomisen minimaalisesti editoidut valokuvat ovat  enimmäkseen lähikuvia luonnosta, mutta mukana on myös maisemia.

Susien ilta

Marja  Tuominen syntyi Laviassa 1943 ja on kasvatustieteen tohtori. Hän  opiskeli Turussa ensin matemaattisia aineita ja päätyi opettajaksi  Lappiin. Kittilässä hän innostui kokeilemaan maalausta, ja siitä alkoi  harrastus, joka on jatkunut vuosia. Marja opiskeli kuvantekoa lukuisilla  kursseilla esimerkiksi Sven Grönvallin, Pekka Syrjän, Aulikki Nukalan,  Matti Mikkolan, Irene Krohnin ja aivan viimeksi Pekka Syväniemen opissa.  Marja on myös opettanut taidepiirejä kansalaisopistoissa ja lasten  kuvataideleireillä sekä kuvaamataitoa peruskoulun yläasteella. Viime  vuosina hän on tehnyt pääasiassa akvarelleja.

Marja  päätyi maalaamaan susia useista syistä. Jo puolen vuosisadan ajan  Tuomisilla on ollut porokoiria, jotka muistuttavat pientä sutta niin  ulkonäöltään kuin käyttäytymiseltään. Marja onkin jo kauan piirtänyt ja  maalannut kuvia noista suden näköisistä olennoista.

Toisaalta  hän on pohtinut susimyyttejä. Miksi tuo kaunis alkuperäisen luontomme  edustaja leimataan julmaksi raatelijaksi, joka syö pieniä lapsia ja  isoäitejä? Sehän vain pyydystää ja syö ruokaansa, mikä koostuu  pääasiassa hirvieläimistä, jäniksistä ja myyristä.

Kerran  televisiossa ollut kuva metsästäjistä ja kuolleesta sudesta herätti  Marjan puolustamaan susia ja ottamaan niistä oppia. Susilaumat  huolehtivat yhdessä pienokaisistaan, hankkivat ruokansa yhdessä ja  alfapari elää toisilleen uskollisina elämänsä loppuun asti. Susien elämä  käy esimerkiksi meille, jotka ylevästi puhumme yhteisöllisyydestä ja  luotettavuudesta.

Marjan  kuvat syntyivät aluksi sattumalta, kun hän esimerkiksi hahmotti  uudelleen satukirjan suden. Kuvillaan hän pyrki oikeuttamaan susien  elämän metsissämme, osoittamaan, että  niillä on oma lokeronsa  luonnossamme. Kaiken lisäksi ne olivat täällä ennen meitä ja kenties  meillä olisi jotain opittavaa niiltä.

Näyttelyn  vakavasta aiheesta huolimatta Marja on tehnyt kuvat huumorilla ja  lämmöllä, pilke silmäkulmassa. Kenties susisadut voi kuvittaa uudelleen  Marjan maalauksilla? Se jääköön katsojan päätettäväksi.

Kulje luonnoissa avoimin silmin

Lasse  Tuominen syntyi Turussa 1944 ja on koulutukseltaan biologi. Opiskelu  Turun Yliopistossa toi Lassen Kevolle ja sieltä Ylitornion  Meltosjärvelle.

Hänellä  on pienestä pitäen ollut kaksi kiinnostuksen kohdetta ylitse muiden,  luonto ja puutarhanhoito. Pienenä Lasse viihtyi hyvin yksikseenkin  luonnossa ja teki havaintoja kaikesta mahdollisesta. Puutarhan hoitoon  häntä johdatteli isoisä, timpuri, seppä ja ennen muuta kauppapuutarhuri.

Lasse  on harrastanut myös valokuvausta kouluvuosista lähtien. Viime vuosien  aikana kuvauskohteiksi ovat tulleet entistä enemmän pienet  yksityiskohdat, jotka usein jäävät tavalliselta kulkijalta näkemättä.

Jokainen,  joka kantaa kameraa joutuu tilanteisiin, jossa oletetaan, että  tallennat tapahtumia. Mutta valokuvaaja myös etsii kohteita, jotka  kiinnostavat häntä ja sitten kuvaa ne.

Luonto  on monimuotoinen kokonaisuus joka ulottuu suurista monisatavuotiaista  metsän puista niiden juuristoon, jopa siihen, miten puut kommunikoivat  keskenään juuristonsa avulla. Lasse on viime vuosina kiinnostunut  entistä enemmän siitä, mitä näiden ääripäiden välillä on. Vaikka se on  periaatteessa paljain silmin nähtävissä, se jää useimmilta huomaamatta.

Kamera  on oivallinen väline rajata tästä suuresta kokonaisuudesta esiin  yksityiskohtia, jotka ovat tuiki tavallisia, mutta tuiki tärkeitä osia  luonnonnosta. Lassen mielestä parasta on se, että kokonaisuudesta löytää  monenlaisia yksityiskohtia, jotka ovat paitsi mielenkiintoisia myös  kauniita.

Avajaiset 4.10

Aukioloajat: Ti - Pe klo 11-17 La - Su 12 - 16

Vapaa pääsy!

Jaa tämä tapahtuma

bottom of page